zondag 6 november 2011

Dag 4, 2 november 2011De dag begonnen we , toen ook de mensen met de eigenwijze buschauffeur binnen waren, met de module Coaching door Annelies.
Een paar hartstikke leuke doe-activiteiten maakte duidelijk wat objectief waarnemen is: zonder spreken in volgorde van lengte, leeftijd, aantal jaren werkzaam op school, aantal jaren coach. Eye-openend!

D.m.v. stemkastjesgebruik (was de bedoeling gaven we op een aantal stellingen onze ideeën prijs over caching en hoe we dat zien.


We spraken over een aantal leerstijlen en de leerhulp hierbij.
Bijvoorbeeld: de teamrollen van Belbin en het leermodel van Kolb.Het onderdeel Luisteren, Samenvatten en Doorvragen (LSD) was hartstikke interessant én leerzaam!
Dit werd door Annelies door een doe-activiteit in de kantine (met de ogen dicht papier scheuropdrachten  uitvoeren) als leuke binnenkomer geïntroduceerd.
Ook werd iemand door ieder om de beurt bevraagd, waarna de volgende moest samenvatten en weer een nieuwe vraag stellen.

Een hilarisch filmpje introduceerde het onderdeel Werken met feedback.


Met de checklist: "confronterend coachen" in de hand gingen we in drietallen uiteen om in een rollenspel moeilijke coachinggespekken te oefenen: echt hartstikke leerzaam!

Na de overheerlijke lunch ging Koos verder met "Leiding geven aan veranderingen."
Koos startte met een hele mooie presentatie over "Sturing geven aan veranderingen." 
In zijn uiteenzetting kwam naar voren dat het systeem gebaseerd op het industrieel denken: ieder doet het zelfde zoals voorheen in de fabriek aan de lopende band, niet meer van deze onderwijstijd is.
Een van de onderzoeker die genoemd werd was Michael Fullan, een groot veranderingsspecialist. Hij is van mening dat als je veranderingen door wilt voeren je alle partijen nodig hebt.


Hierna was er een interessant stuk over het enorme nut van netwerken en netwerkleren.
De meerwaarde van netwerkleren is onder andere dat leren en sociale activiteit is en een proces is van verbindingen maken.


Hierna ging de groep uiteen in groepjes van vier om te praten over de ingebrachte veranderingenonderwerpen.

Het was een zeer leerzame dag.1 opmerking:

  1. Hoi Hans,

    De tijd gaat snel...
    Dag 4 was op 2 NOVEMBER ;-)
    Groetjes, Mariejelle

    BeantwoordenVerwijderen