zondag 19 februari 2012

Dag 10-11, 15 februari Studiereis Brussel

Na een gezellige busreis kwamen we vroeg in de avond bij het Hotel Scandic Grand Palace. Na een het diner genoten we nog van een drankje en live muziek in een echt Belgisch café.
De volgende dag vertrokken we weer met de bus naar Microsoft Executive Briefing Centre for European Innovation. Hier werden we ontvangen door Henk Lammers, verantwoordelijk voor Parners in Learning Nederland.

De heer Lammers hield een gedreven lezing en probeerde ons te laten voorstellen hoe het onderwijs er over 10 jaar uitziet. Ik denk dat we dan al aardig "het tablettijdperk" zijn ingegaan, waardoor het nog makkelijker is onderwijs op maat te geven. Ik ben er wel van overtuigd dat uitgevers mee moeten werken.
Hierna kregen we een rondleiding van Jaques Denies door het prachtige gebouw.


Iedereen was (zichtbaar) zeer geïnteresseerd in de noviteiten die hij ons demonstreerde; een microsoft in de cloud systeem, grote "tablettafels" met tientallen aanraakpunten, allerlei slimme aanpassingen voor minder valide, mooie tafels waar computers in urnen verdwijnen. Toch wel wat zaken die ik wel eens meer gezien heb op tentoonstellingen, maar toch weer leuk om te zien ondanks dat voorlopig de financiën aanschaf niet toelaten.
Erg leuk was de Kinect: een soort Wii-achtig apparaat: erg grappig en vermoeiend:


Na de rondleiding en de lunch vertelde Henk Lammers over allerlei Microsoft programma's. Dit was een erg interessant deel van de dag met erg bruikbare tips.
Van heel veel zaken wist van het bestaan niet af, zoals Skydrive waar je tientallen gigabits aan gratis opslag ter beschikking hebt. Het enige wat je nodig hebt is een hotmailadres.

Een geweldig bruikbaar programma is Flascarts waar je zelf woordenschat kaartjes kan maken eventueel met gesproken tekst.

Knippen en plakken van uitgeknipte foto's hoeft niet meer als je Autocollage gebruikt. Even downloaden voor een 30 dagen proefversie.

Welke erg goed bruikbaar is om een rondleiding door de school te fotograferen is het programma Photosynth. Uitleg op site van Aad vd Drift. Heb je ook als app voor de i-phone.

Via de site van pil-network zijn veel gratis tool te gebruiken zoals bijvoorbeeld werkbladgenerator om rekenbladen te maken. Met de tool Ribbon Hero leer je het lint van Word spelenderwijs begrijpen.

OneNote kwam nog uitvoerig voorbij, maar was mij nog niet helemaal duidelijk wat ik hiervan kan gebruiken.

Via www.pilsr.com  kan je je school doormeten op didactisch handelen en hoe wordt re samengewerkt.

Een zeer inspirerende middag met veel interessante en bruikbare tips.

Al met al een hartstikke leuke, gezellige en leerzame studiereis met veel inspirerende momenten.
Super!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten